Xochimilco - Czy wiesz, że?

 


1. - Ponad 500 lat temu Xochimilco było jednym z 5 jezior tworzących system jezior Doliny Meksyku; jego woda, podobnie jak jezioro Chalco, była słodka. Obecnie, z zaledwie 2% tych pozostałości, Xochimilco jest rozgraniczeniem miasta Meksyk, w którym jego jezioro zmniejszyło się do 180 km kanałów w wyniku urbanizacji w jednym z największych miast na świecie.
2.- Meksykański aksolotl, płaz pochodzący z Xochimilco, jest poważnie zagrożony wyginięciem z powodu degradacji jego siedlisk. Z 6 tys. Aksolotli na km2 w 1998 r., Jego populacja zmniejszyła się do 36 aksolotli na km2 w 2014 r. Według Luisa Zambrano, naukowca z Instytutu Biologii UNAM, „gatunek nie jest gatunkiem, jeśli nie występuje w swoim siedlisku”.
3.- W latach 70. zdecydowano się wpuścić do kanałów karpie i tilapie, gatunki spoza ekosystemu; W 1992 roku, kiedy Xochimilco stało się chronionym obszarem przyrodniczym, połowy zostały zabronione i dlatego ryby te przejęły wody, zmniejszając populację aksolotli poprzez żerowanie na nich.
4.- Pół dekady temu w Xochimilco występowało od 6 do 8 endemicznych gatunków ryb, obecnie przetrwał tylko jeden: mexclapique (Girardinichthys viviparus).
5.- Chinampas to unikalna technika rolnicza na świecie. Według Alberto Gonzáleza Pozo, badacza z Wydziału Teorii i Analizy UAM Xochimilco, chinampas pochodzi z 900 roku naszych czasów. Starożytni osadnicy zauważyli, że „jezioro nie było zbyt głębokie i zaczęli budować sztuczne wysepki”. Wyznaczając prostokąt, podstawę chinampy tworzy się z mieszanki materiałów organicznych, gałęzi, ziemi, kamieni, suchych roślin, stopniowo zagęszczanych, aż pojawi się powierzchnia, na której można uprawiać.
6.- Aby zapobiec osuwiskom, chinampy są otoczone ahuejotami, szybko rosnącymi drzewami, których korzenie, gdy osiągną dno wody, rozszerzają się, unikając również erozji warstw ziemi. Ahuejotes należą do rodziny wierzbowych, są cienkie, dają mało cienia i zapewniają dostęp światła słonecznego. Na chinampie znajduje się Farma Apampilco, na której uprawia się ponad 20 warzyw
7.- Według Marisy Mazari z Narodowego Laboratorium Nauk Zrównoważonego Rozwoju Instytutu Ekologii, UNAM „System chinampero jest jednym z najbardziej produktywnych ekologicznie systemów, w których ma miejsce recykling materii”; Jednak z biegiem czasu uległ pogorszeniu z powodu złej jakości wody w kanałach, która zepsuła się przez przepompowywanie przez oczyszczalnie ścieków i stosowanie pestycydów na obszarze produkcyjnym.
8.- Woda, która nadal jest wydobywana z głębi kanału, jest nadal używana do produkcji chapines (podstaw upraw), w których umieszcza się nasiona, a następnie przesadza się je chinampas.
9.- Strefa kanałów w Xochimilco tonie na poziomie od 30 do 40 cm rocznie, z materiałami ilastymi i osadami wiąże się dużo wody, przy wydobywaniu dużych ilości wód podziemnych w celu zaopatrzenia mieszkańców metropolii dochodzi do osiadań i przemieszczenia w okolicy, zwłaszcza od trzęsień ziemi w 1985 roku.
10.- W Xochimilco panuje mikroklimat, który pomaga w utrzymaniu jakości powietrza w Meksyku, jest również ośrodkiem regulacyjnym, który zapobiega silnym powodziom poprzez wysyłanie ilości wody do głębokiego drenażu.